Mijn school wil starten met Conflixen

Zin om aan de slag te gaan? Neem eerst even deze info door en snuister dan gerust rond in ons materiaal!


Wat is conflixen?

Conflixen is een ander woord voor peer support.

'Peers' zijn mensen die een gelijkenis hebben op een aantal vlakken. Zowel klasgenoten als schoolgenoten kunnen als 'peers' beschouwd worden. ‘Support’ betekent dan weer ondersteuning of hulp. Veel voorkomende vormen zijn bijvoorbeeld peters-meters, vertrouwensleerlingen, leerlingbemiddelaars, zorgleerlingen. Elk project waarbij leerlingen elkaar ondersteunen of helpen, kan de titel van Conflixers dragen.
 

Wie mag zich Conflixer noemen?

Elk project op school rond peer support (vertrouwensleerlingen, peter/meter, buddy's, leerlingbemiddelaars ...) mag zich de Conflixers noemen. Je moet er niet speciaal een opleiding of workshop voor gevolgd hebben.
 

Hoe stellen we een goede conflixersgroep samen?

Conflixer zijn, doe je op vrijwillige basis.

Voor Conflixers die vertrouwensleerling en/of bemiddelaar zijn, is het belangrijk dat de groep divers is (leeftijd, studiejaar, -richting, gender). Zo kunnen alle leerlingen bij hen terecht. Je kan best met een kleine groep starten. Je kan ook kiezen om langzaam op te bouwen en later doorgroeien naar de hogere graden.

Voor Conflixers die meter of peter zijn, is het belangrijk dat de leeftijdskloof niet te groot is. Op deze manier zullen nieuwe leerlingen gemakkelijker naar hen stappen met een vraag of probleem.

Je kan ook nadenken over hoe een toekomstige Conflixer er ‘uitziet’. Over welke talenten/basisvaardigheden en-competenties/houding beschikt een toekomstige Conflixer?
 

Aan welke kwaliteiten moet een goede Conflixer voldoen?

Ben je hier goed in? Dan ben je geschikt als Conflixer. 
 

Wat hebben we nodig om te starten met peer support op school?

Met dit stappenplan kan je nagaan of je klaar bent om te starten.

Dit kan je op school best regelen voordat je kan starten met conflixen. 
 

Hoe beginnen we eraan?

Nodig VSK uit voor een inspiratieworkshop . Een VSK-begeleider legt jullie alles uit en helpt jullie opstarten tijdens een traject op maat. Weten jullie al met welke vorm jullie willen starten, dan kunnen jullie ook meteen starten met een traject.

Willen jullie zelf aan de slag gaan? Dan kunnen jullie gebruik maken van ons actieplan om te starten met vertrouwensleerlingen of meters en peters.
 

Wij zijn een basisschool. Kunnen we ook starten met de Conflixers?

Dit project is in eerste instantie gericht op secundaire scholen. Natuurlijk kunnen jullie de naam Conflixers en de informatie op deze website zeker gebruiken! Aarzel ook niet om ons vragen te stellen. 

Let's go!

Ben je klaar om een conflixersproject te starten? Hoe werk je een plan uit? Kan je tips gebruiken voor leuke activiteiten en het inoefenen van gesprekstechnieken?

Alle antwoorden op jouw vragen vind je hier:

 

 

Hoe start ik met conflixen?

Een leuke activiteit uitwerken

Hier vind je interessante tools en tips om aan de slag te gaan:

een leuke activiteit uitwerken

Inoefenen van gesprekstechnieken

Op zoek naar materiaal en tips? Die vind je hier:

Inoefenen van gesprekstechnieken

Stilstaan en evalueren

Af en toe stilstaan en evalueren, kan je project een boost geven!

Stilstaan en evalueren
deel op